Forebyggende rygghelse

Forebyggende rygghelse

Stress påvirker ryggen og nervesystemet vårt. Stress er en del av hverdagen, og et liv uten stress ville fort blitt veldig kjedelig. Ikke alt stress er dårlig stress, men det er hvordan kroppen takler stresset som er avgjørende! Vi kan dele det kroppen oppfatter som stress i tre underkategorier;

Fysisk stress

En whiplashskade fra et biluhell er et klart eksempel på fysisk stress. Det samme kan sies om gjentatte bevegelser ved en datamaskin, på et samlebånd, mangel på søvn eller overbelastning i form av ensidig sittestilling på jobb. Prosessen med å lære å gå, sykle og fødselen i seg selv er også eksempler på fysisk stress. Det er ikke stresset i seg selv som gir problemer, det er summen av stresset vi påfører kroppen uten å være flinke nok til å prioritere tid til “det gode stresset” som trening, tur i skog og mark, avspenning- og bevegelsestrening. Dersom man «samler opp» stress over en lengre periode, (akkumulert stress), tømmer det lagrene for reserver. Dermed kan noe så enkelt som å klippe plenen eller plukke opp et ark fra gulvet være det som utløser smerte. På Ski kiropraktorklinikk evaluerer vi dette så du kan unngå tilfeller med tilbakevennende “ryggkinker” og hjelper deg slik at reservene i kroppen ikke tømmes så fort.

Emosjonelt stress

Frykt, sorg, sinne, sjalusi og andre følelser påvirker kroppen vår. Legg merke til hvordan kroppsspråket til noen som er lei seg eller deprimert endrer seg. Frustrasjon, eller en følelse av å ikke strekke til er et eksempel på vanlig emosjonelt stress. Det er tydelig at det ikke er stresset i seg selv, men kroppen sin respons til stresset som er det kritiske. Alle følelser utløser reaksjoner i nervesystemet – både negative og positive. Negative følelser og tanker skaper negativt psykisk stress, som igjen skaper negativ endring i nervesystemet. Dette er en utrolig viktig del av din helse. Vi vil hjelpe deg å avdekke stressfaktorer som gir økt belastning på kroppen og nervesystemet.

Kjemisk stress

Kilder til kjemisk stress er dårlig ernæring/kosthold, sukker, raffinerte karbohydrater og usunt fett. Medisiner, konserveringsmidler, tobakk, alkohol, og andre substanser kan ha en dårlig innflytelse på helsen og påvirker nervesystemet, muskelfunksjon og ryggsøylen.
Kosthold er viktig i forhold til god funksjon av kroppen. Tilfører du til stadighet dårlig næring til kroppen, er det som å putte diesel på en bensinbil. Akkurat som bilen, vil kroppen begynne å fuske, og kroppen vil ha mindre motstandskfraft mot andre stressfaktorer som fysisk og mentalt stress.

Er det ikke utrolig hvordan kroppen vår henger sammen?

Vi kan hjelpe deg med en velfungerende rygg og et sunt nervesystem som gir et godt grunnlag for god funksjon av muskler og ledd, så kroppen er bedre rustet til å takle hverdagens utfordringer.

Prioriter tid til helse idag, så slipper du å bruke tid på sykdom imorgen.