Skoliose (skjev rygg)

Skoliose - skjevt ryggsøyle skjelett

Både gutter og jenter kan utvikle skoliose, men jenter er oftere plaget. Debut ses ofte i årene mellom 8 og 18. Årsaken til skoliose er enda usikker, men vi skiller mellom to typer; medfødt og tilegnet.

På et tidlig stadium når kroppen og ryggen ikke er ferdig utvokst er det sjelden særlige symptomer utenom i noen tilfeller en visuell skjevhet. En oppmerksom forelder kan kanskje merke at barnet har asymmetri i skulder eller bekkenpartiet og at klærne ikke helt passer som de skal. Rygg- og bensmerter kan oppstå, men tolkes ofte feilaktig som voksesmerter.

Alvorlige tilfeller er sjeldne, men kan kreve operasjon der ryggraden blir avstivet, andre må bruke korsett  store deler av døgnet gjennom deler av tenårene. Skoliose kan være en alvorlig lidelse, både fysisk og emosjonelt. Sidebøyning av ryggsøylen viser seg som endret holdning og deformitet. Dersom skoliose får utvikle seg kan det i sjeldne tilfeller påvirke lunge- og hjertefunksjon, i tillegg til andre organer.

På  Eureka Ski Kiropraktorklinikk har vi fysioterapeut og kiropraktor med god kompetanse til å evaluere skjevheter og vise til riktig tiltak for den enkelte.